High Performance Computing Center North
The course will be an introduction to version control, with a focus on Git.
Some of the main concepts, like repositories, commits, trees, branches, and merges will be covered, as will many of the basic commands, like clone, add, push, pull, commit, and fork.
The lectures will be complemented by hands-on, during which the participants will learn both how to do simple Git commands as well as more complex cases. The hands-ons will mainly be done using GitHub.
Purpose: Learn what Version Control is and how to get started using Git.
Format: The course will be four half-days and comprises of lectures and hands-on sessions. This is an online-only course (Zoom)
Audience: This HPC2N course is part of the PRACE Training courses. It is open for academics and people who work in industry in the PRACE member countries.
Time: 8:30-12:00 on the first day (the first half-hour is an optional Git installation/Kebnekaise login-session for those that need it), 9:00-12:00 on the rest of the days.
Deadline for registration:
2021-11-01. CLOSED. The course if full!
You can download the exercises from here: https://github.com/hpc2n/course-intro-git
The slides can be found on HackMD: https://hackmd.io/@hpc2n-git-2021
Recordings of the lectures can be found here: https://www.youtube.com/watch?v=Bj_sv9qqRsc&list=PL6jMHLEmPVLw935ifGPa0IeF26Do-JIH2
08:30 A. Optional installation help (Git)
09:00 0. Introduction and setup
09:30 1. Why use version management?
10:00 Break (15 min)
10:15 2. Basic concepts
11:15 Break (15 min)
11:30 3. Basic commands, part 1
12:00 End of first day
09:00 3. Basic commands, part 2
10:00 Break (10 min)
10:10 4. Traversing the commit tree, part 1
11:15 Break (15 min)
11:30 4. Traversing the commit tree, part 2
12:00 End of second day
09:00 5. Branches, merges, and conflicts
10:15 Break (10 min)
10:25 6. Working with remotes, part 1
10:55 Break (15 min)
11:10 6. Working with remotes, part 2
12:00 End of third day
09:00 7. Teamwork, part 1
09:55 Break (5 min)
10:00 7. Teamwork, part 2
10:45 Break (15 min)
11:00 7. Team work, part 3
12:00 End of the course
Course project: As part of the hands-on, you may be given temporary access to a course project, which may be used for running some of the hands-on examples. There are some policies regarding this, that we ask that you follow:
The course used computing resources provided by the Swedish National Infrastructure for Computing (SNIC) at HPC2N partially funded by the Swedish Research Council through grant agreement no. 2018-05973.
Please fill in the below form to sign up. All fields marked with * are required. CLOSED. The course is full.